ethan-robertson Ondernemer in de zomer | Hey Joos | Josianne Zwartjpg

Business Talk #2 – Wat kun je als ondernemer in de zomer doen?

De zomermaanden zijn voor veel ondernemers rustig: projecten zijn afgerond, je gaat op vakantie, je klant gaat op vakantie en in je mailbox is het ook verdacht rustig. Dit is het perfecte moment om dan wat andere dingen op te pakken waar je normaal gezien niet aan toekomt. Zelf ben ik vooral veel aan het studeren, maar dat is bij lange na niet het enige wat je kunt doen. Wat kun je als ondernemer in de zomer doen? Ik heb een aantal dingen op een rijtje gezet!

Wat kun je als ondernemer in de zomer doen?

Studeren

Ik gaf het hierboven al aan, je kunt de boeken induiken! Nu heb je er alle tijd voor, aangezien iedereen toch op vakantie is. Zo ben ik (nog steeds) bezig met een cursus copywriting, maar ben ik ook allerlei webinars aan het bekijken, boeken aan het lezen en online programma’s aan het volgen.

Afspreken met andere ondernemers

Ook het perfecte moment: afspreken met andere ondernemers. Het is natuurlijk ook heel leuk om het terras op te duiken met je bestie, maar juist in de zomermaanden is het slim om af te spreken met andere ondernemers. Je hebt er allebei de tijd voor (ook zijn of haar klanten zijn op vakantie), en met het warme weer doe je toch niets liever dan op het terras zitten. Het is niet alleen heel gezellig om af te spreken met anderen, wie weet heb je er ook nog wat aan!

Plannen maken

De zomer is ideaal voor het maken van plannen. Iedereen is op vakantie, maar jij bedenkt vast hoe jouw marketingplan eruit ziet tot aan de feestdagen. Op die manier kun je ook vast vooruit werken (in het geval je níet op vakantie gaat), heb je een goede basis staan voor het najaar en heb je alles heel strategisch uitgedacht. Ook handig dat je dan nu vast een plan hebt voor wanneer de drukke periode in het najaar weer aanbreekt.

Onderhoud

Zelf heb ik dit een paar weken geleden al gedaan: onderhoud. Ik houd m’n administratie wel goed bij, maar op m’n computer was het één grote rotzooi, en de bonnetjes lagen in drie verschillende bakjes. Niet ideaal als de Belastingdienst een keer besluit een kijkje te nemen. Ik heb m’n boekhoudprogramma erbij gepakt, ik zorgde voor inkt in de printer en nette mapjes in de computer en ik ben alles door gaan nemen van 1 januari 2017 t/m 30 juni 2017. Nu zit alles keurig netjes in een map (geprint dus), maar heb ik ook alles opgeslagen op Dropbox. Mocht iemand er dus naar vragen, kan ik het heel makkelijk laten zien.

Dit zijn een aantal dingen die je deze zomer als ondernemer kunt doen. Ik hoop voor je dat je het gewoon lekker druk hebt (of geniet van een welverdiende vakantie!), maar als je nou van gekkigheid niet meer weet wat je kunt doen omdat het zo rustig is, dan heb je hier wat aan hopelijk. 

Voor de ondernemers onder ons: wat doen jullie deze zomer?

Foto door Ethan Robertson via Unsplash

Deel

One comment

  1. 2 augustus 2017 at 12:03

    Ik ben nog niet zo lang geleden gestart als zelfstandige dus ik vind het wel fijn om alles nu op mijn gemak te kunnen doen! In september moet ik het weer combineren met school dus dan wil ik alles goed hebben lopen 🙂 En dan komt die vakantie later wel haha!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar. Verplichte velden hebben een *