Stoppen met de pil | Hey Joos | Josianne Zwart

Personal – Stoppen met de pil, mijn ervaringen

Postte ik eerder deze week nog dat ik graag wat zakelijker wilde bloggen, komt er nu een superpersoonlijk artikel online. Toch past dit artikel over stoppen met de pil heel goed bij wie ik ben, hoe ik op dit moment leef en denk ik dat ik andere 20-something vrouwen hiermee aan het denken kan zetten. Vandaar dus: een artikel over stoppen met de pil. Ik ben eind november, inmiddels 32 weken geleden, gestopt met de pil. En nee, niet om kindjes te krijgen (sorry als ik nu mensen teleurstel 🙂 ).

Stoppen met de pil

Al een hele tijd geleden las ik bij Merel een artikel over stoppen met de pil en dat interesseerde me. Zij vertelde namelijk over de bijwerkingen van de pil en daar herkende ik mezelf heel erg in: ik was voor m’n gevoel nooit héél enthousiast over iets (m’n emoties werden wat afgevlakt), ik voelde me vaak moe, had vaak enorme vreetbuien, en zoals Merel dat eigenlijk heel mooi zei: “nooit heel veel interesse had om intiem met iemand te zijn”. Sorry als het nu té persoonlijk wordt, maar dit zijn nou eenmaal de bijwerkingen.

Toch deed ik er niks mee, want ja: ik was (en ben) nog niet toe aan kinderen. De pil is dan toch een heel fijn anticonceptiemiddel. Maar ik stuitte steeds vaker op dit soort artikelen, ook Nesrin stopte met de pil en nog meer andere vrouwen die ik online volg stopten met de pil.

Al 10 jaar aan de pil

Ik begon ruim tien jaar geleden met de pil en eigenlijk ‘kende ik mezelf’ dus niet zónder invloeden van de pil. En daar was ik heel benieuwd naar; worden mijn emoties echt afgevlakt omdat ik de pil slik? Ben ik echt zo moe omdat ik de pil slik? Zouden mijn vreetbuien minder worden als ik zou stoppen met de pil?

En daarom besloot ik, na een vakantie, om te stoppen met de pil.

Ruim een half jaar later

Inmiddels ben ik dus al sinds november gestopt met de pil en er hebben zeker een paar veranderingen plaatsgevonden:

  • Mijn vreetbuien zijn een stuk minder. Ja, ik snoep nog steeds heel graag. Maar een volledige zak M&M’s leegeten lukt me gewoon niet meer.
  • Ik heb meer energie. Mijn energielevel (en daarmee eigenlijk ook m’n libido) zijn verhoogd. Ja, ik heb echt nog wel vermoeidheidsdipjes, maar dat komt omdat ik gewoon teveel gedaan heb, niet omdat ik überhaupt moe ben.
  • Mijn huid is verslechterd. Ik had altijd een redelijk gave huid; af en toe een puistje als ik ongesteld werd, maar dat was het dan wel. Nu zit heel m’n voorhoofd continu onder de bultjes en voelt ‘ie vettig aan. Hier heb ik helaas nog geen oplossing voor gevonden. Ik probeer verschillende reinigers uit, maar het helpt allemaal niet.
  • M’n cyclus is heel regelmatig. Goed, met de pil heb je dat allemaal zelf in de hand, en daarom was ik bang voor een complete ontregeling in m’n lichaam, maar eigenlijk is dat heel stabiel gebleven. Nu gebruik ik wel een app, Clue (geen spon, wel een fijne app), om het een en ander bij te houden, maar ik kan er bijna m’n klok op gelijk zetten wanneer ik ongesteld moet worden.
  • Ik heb meer buikkrampen. Toen ik de pil slikte had ik vrijwel nergens last van, nu heb ik vaak een dag of twee wel enorme buikpijn. Daarna valt het meteen weer heel erg mee en heb ik nergens meer last van.

De grootste reden om te stoppen met de pil

Ik ben dus gestopt met de pil om een aantal redenen: weinig energie, emoties die afgevlakt werden, een laag libido, maar de hoofdreden voor mij om te stoppen met de pil is toch wel dat ik geen kunstmatige hormonen meer in m’n lichaam wil. En dat is wat de pil doet. Na ruim tien jaar leek het me een heel mooi moment om daar mee te stoppen. Ik merk dat mijn lichaam zichzelf ‘herstelt’, dat ik wat verander en me ‘natuurlijker’ gedraag, hoe vaag dat ook mag klinken.

De toekomst

Nee, er komen voorlopig geen mini-josianne’s. Misschien stel ik daar een aantal mensen heel erg mee teleur (sorry mam, oma en zusjes), maar a: er moet nog een marathon gerend worden, en dat zwanger doen lijkt me niet zo handig, en b: ik heb er gewoon nog geen zin in. Maar als er voorlopig nog geen mini-me’s komen, moet je dus wel heel erg opletten. Ik slik geen andere anticonceptie (vanwege die hormonen), dus we gebruiken condooms en kijken heel goed uit (nog zo’n voordeel aan die app Clue, je ziet precies wanneer je vruchtbare periode is). Ja, het is iets meer geregel, maar dat heb ik er graag voor over.

Dit zijn mijn ervaringen over stoppen met de pil. Ik ben er dus het afgelopen half jaar alleen maar beter van geworden en dat zijn voor mij grote voordelen. Let wel: ik ben geen dokter, dus als jij ook wil stoppen met de pil is het wellicht handiger om langs de dokter te gaan. Aangezien ik nooit problemen heb gehad met mijn ongesteldheid of m’n huid kon ik makkelijk stoppen. Ook slikte ik geen zware pil, dus dat was ook geen issue. Mocht je hier wel problemen mee hebben of hebben gehad, is het raadzaam om even een bezoekje te brengen aan je huisarts. 

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Slik jij de pil, of ook niet (meer)?

Liefs,
Josianne

Deel

15 comments on “Personal – Stoppen met de pil, mijn ervaringen

  1. 9 juli 2017 at 09:32

    Ik slik de pil wel. Ik heb zelfs al meer dan vijf jaar geen stopweek gehouden. Soms ben ik wel benieuwd hoe het zou zijn zonder hormonen. Ik voel me goed, maar misschien kan het beter. Ik ben ook nooit zo enthousiast bijvoorbeeld, jouw verhaal zet me dan toch heel even aan het denken. Ik slik de pil sinds mijn 14de en ben nu 27. Ik voorspel dat ik nog jaren doorslik. Zonder stopweken.

    • 9 juli 2017 at 19:41

      Al 5 jaar geen stopweek gehouden? Dat is een aardige tijd. Het lijkt me heerlijk om daar geen last meer van te hebben, maar ja, als je niet aan de pil zit ontkom je er niet aan haha.

  2. 9 juli 2017 at 16:54

    Wat een ontzettend interessant artikel. Ik kijk regelmatig op je blog omdat ik je ook volg via just keep running. Ik ben ook een hardloper :). En je weg naar New York vind ik super leuk om te lezen (zelf 3 halve marathons gelopen tot nu toe). En wat herken ik hier mij in. Ik ben 33 jaar (geen kinderwens, althans voorlopig sowieso niet). Ik ben al ruim 18 jaar aan de pil. Ik weet dus ook niet beter. Jaren geleden een half jaartje gestopt om te kijken of mij lichaam alles zelf op gang kan houden (dacht mss aan een vervroegde overgang maar werd gewoon regelmatig ongesteld). Wellicht was dit half jaartje wel te kort, geen idee. Ik heb hier nooit aan gedacht. En als 14-15 jarige begonnen aan de pil en ik weet dus niet beter. Tuurlijk is het ‘rotzooi’ maar verder niet echt bij stilgestaan, tot nu … wat een eye-opener!
    Deze maand maak in mijn strip nog af en dan stop ik ermee!
    Ik ben heel benieuwd naar reacties van andere meiden!
    Thanks Joos voor je openheid!

    • 9 juli 2017 at 19:44

      Dankjewel voor je uitgebreide reactie, en wat een dappere beslissing die je nu hebt gemaakt 🙂 Ik ben benieuwd hoe het bij jou zal gaan als je stopt!

  3. 9 juli 2017 at 17:26

    Mooi geschreven Joos. Mooi dat je zo open bent hierover.
    Ik zie in mijn omgeving gelukkig ook steeds meer meiden die deze beweging maken. Ik zeg gelukkig omdat ik door mijn trombose zelf heb ervaren wat het met je lichaam kan doen.

    Fijn om te lezen dat het stoppen voor jou veel voordelen heeft 🙂

    • 9 juli 2017 at 19:45

      Dankjewel Ellis <3. Ja, ik heb er dus vrijwel alleen maar voordelen van (op die hardnekkige puistjes na haha), dus heel fijn!

  4. 10 juli 2017 at 07:34

    Na jouw blogje heb ik ook een blogje geschreven over mijn verhaal. Kijk maar eens.

  5. 10 juli 2017 at 11:09

    Ik ben drie jaar geleden gestopt omdat ik al sinds ik veertiende aan de pil zat. Kende mezelf niet eens meer zonder al die extra hormonen en dat wilde ik wel graag. Ben wel overgestapt op het spiraaltje omdat ik wel íets aan anti-conceptie wilde. Ben nog erg blij dat ik geswitcht ben, ook al zijn er nu ook weer negatieve bevindingen aan het spiraaltje maar voel me over het algemeen echt veel beter.
    Tegen de puistjes, heb je Paula’s Choice al eens geprobeerd? Ik ben daar toevallig (het was een klant van mijn vorige werkgever) op gestuit en na wat uitproberen heb ik de gouden combinatie van hun middeltjes gevonden en alleen af en toe nog een puistje op mn wang, verder helemaal vrij! Ze helpen je heel erg met de juiste producten vinden, echt heel fijn!

    • 10 juli 2017 at 12:49

      Dankjewel voor je reactie Eva! Fijn dat je je nu veel beter voelt. Ik geef je groot gelijk dat je toch iets aan anti-conceptie wil, dat maakt het wel een stukje makkelijker haha. Paula’s Choice heb ik nog niet geprobeerd, zie het wel regelmatig voorbij komen. Ik ga me er eens in verdiepen. Thanks!

  6. 11 juli 2017 at 09:13

    Hoi! Ik hoor ook inderdaad weleens dat mensen nare bijwerkingen kunnen hebben van de pil.
    Ik vrees wel een beetje voor een trend tegen hormonen zoals ‘bewuste’ ouders nu ook ‘research’ doen (op internet…) en hun kinderen niet meer laten vaccineren. Goed, dat brengt natuurlijk wel andere en veel serieuzere problemen met zich mee, maar ik kan me niet onttrekken aan het idee dat hormonen nu een slechte naam krijgen omdat ze kunstmatig zijn. Als je en ziekte hebt en daar medicijnen voor krijgt, zou je maar al te blij zijn met kunstmatige stoffen die je lichaam helpen beter te worden. Ik ben hier altijd wat terughoudend in. Daarmee ontken ik niet dat sommige mensen er echt baat bij hebben om ermee te stoppen. Ik heb Bregje Hofstede gelezen. Maar nogmaals…. Net als bij glutenallergie…. het wordt een trend. En dat is echt zinloos.

    • 11 juli 2017 at 09:21

      Dankjewel voor je uitgebreide reactie Tamara. Ik ben het zeker met je eens dat het bijna een ‘trend’ wordt om te stoppen en dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn. En ja, als ik ooit ziek zou worden, ben ik heel blij dat daar medicijnen voor zijn. Ik geef in m’n artikel ook aan dat als je serieuze klachten hebt, je zeker naar de huisarts moet gaan voordat je zomaar stopt. Omdat ik dat níet heb, voelt de pil voor mij niet als een toevoeging (op het anticonceptiegedeelte na), daarom ben ik nu ook gestopt. Sowieso is het slim om goed na te denken over dit soort stappen voordat je stopt (of begint) met iets; het stoppen met de pil heeft bij mij ook een half jaar geduurd voor ik deze beslissing maakte. Nogmaals, dankjewel voor je reactie. Goede toevoeging!

  7. 14 juli 2017 at 11:50

    Totaal herkenbaar!
    Ik heb vanaf mijn 14e de pil genomen (nu 25) en eigenlijk kende ik mezelf niet anders dan met de pil. Ook de maandelijkse enorme migraine-aanvallen van enkele dagen hoorden er gewoon bij.
    Ik ben nu alweer een aantal jaren pil-vrij (ik had destijds toch geen vriend, dus ik wilde gewoon even hormoon-vrij zijn) en ik voel mezelf zoveel beter: veel energie, nooit meer hoofdpijn, heel en heel veel kilo’s lichter. In die pil-jaren heb ik voor de hoofdpijn ook wel andere pil-soorten geprobeerd (de minipil bijvoorbeeld), maar uiteindelijk heeft het niets geholpen. En ja, toen ik een relatie kreeg (inmiddels alweer bijna twee jaar geleden) heb ik even de nuvaring getest. Want inderdaad, condooms zijn nu eenmaal een gedoe. Maar opnieuw: enorme hoofdpijn, ik kreeg veel last van puistjes en – misschien nog wel erger – mijn emotionele buien waren onhoudbaar. Toen ik weer eens huilend een knuffel nodig had van mijn vriend, maar niet wist waarom ik nou eigenlijk huilde vond mijn vriend het ook wel genoeg geweest: stoppen met die anticonceptie. Soms voel ik me wel schuldig; dat we telkens die condooms moeten gebruiken is mijn schuld omdat ik zo nodig geen anticonceptie wil. Maar zeg .. zo’n condoom zorgt niet voor een overdosis hormonen die impact hebben op het hele functioneren. En het scheelt, dat we nu op het moment zijn aangekomen dat het geen ramp zou zijn als er kinderen komen. We hebben een huis, een baan en geweldige families. Idealiter wachten we er nog even mee hoor, maar mócht het nu zo uitkomen ..

    • 18 juli 2017 at 07:28

      Dankjewel voor je uitgebreide reactie Veronique. Wat fijn dat jij je zoveel beter voelt zonder de pil! En heel fijn dat je vriend er ook zo achter staat, niet schuldig om voelen hoor!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar. Verplichte velden hebben een *